800
Slide background
Slide background

Måltidens Hus utökades 1999 med Nordens första Kokboksmuseum. Museet är byggt kring det material Måltidsakademins Biblioteksstifelse köpte in på Sotheby’s bokauktion 1997. Vid auktionen förvärvades stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling. Bland de drygt tusen titlarna återfinns bland annat världens äldsta tryckta kokbok av Platina, De honesta voluptate (om den ärbara vällusten) från 1480.

Kokbokssamlingen är ämnad att vara en källa för forskning och utbildning. för att göra samlingen tillgänglig är den kategoriserad i Libris och en stor del av litteraturen är inskannad och finns tillgänglig att läsa här.

Tore Wretmans samling förvaras och presenteras i ett eget museum – ett rum skapat i härliga svenska material så som gjutjärn, doftande björkträ och frodig takstuckatur. Det är ett rum som samtidigt fyller alla krav på temperatur och luftfuktighet. I kokboksmuseet kan man sitta ner till fest och dukat bort och se kockar laga något spännande ur kokböcker från 1400-talet och framåt.