Guidad tur av Måltidens Hus

Måltidens Hus i Norden är paviljongen som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Huset är nu säte för Institutionen för restaurang- och måltidskunskap i Grythyttan. Idag är Måltidens Hus ett centrum för mat, dryck och måltidens form. Måltidens Hus inrymmer dessutom måltidsbutiken Bergslagens skafferi, utställningar, festvåningen Kalastorget samt Gastronomiska teatern och matserveringen kantinen.

Vad får du se under den guidade turen?

Måltidens Hus i Norden har 3.500 kvadratmeter sevärdheter, alla med sin karaktär. Du får en guidad visning av ett modernt hus med en gedigen historia. Visningen startar utomhus, stående på inlandsisen under vårt vackra norrskenstak. En av våra guider berättar kort om tanken kring denna unika byggnad, syftet samt flytten och återuppförandet av byggnaden i Bergslagen. Därefter vandrar vi ned till festvåningen Kalastorget med dess måltidskrypta. Efter detta tar vi trapporna eller hissen (huset är handikappvänligt) till vår matservering Hyttblecket och ser på den vackra konst som klär serveringen. Turen fortsätter vidare till Metodköken som är utrustade med nio moderna kök med bl.a. induktionsspisar, storköksugnar och annan avancerad köksutrustning som krävs för universitets utbildning.

Vi berättar vidare om Restauranghögskolan och dess studenter. Därefter sitter vi ned i Gastronomiska teatern och du får en förevisning av våra höj-och sänkbara kök. Det finns ett demonstrationskök samt fem tävlingskök, vi förevisar den vackra ridån sydd av Handarbetets Vänner i Stockholm på uppdrag av Statens konstråd. Ridån är ritad av Pontus Ljungberg. Efter detta vandrar vi ned för att besöka Nordens första Kokboksmuseum med den Wretmanska samlingen. Visningen avslutas med ett besök i vår Måltidsbutik där tid för inköp finns.

Den guidade visningen tar ca 1 timme.

Guidade turer sker på tisdagar och fredagar kl. 09.45 med samling 15 minuter innan start.

Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

Boka en guidad tur – vi ser fram emot att få visa er detta fantastiska hus!

Kontakta oss: MaltidensHus@Grythyttan.com