Kokboksmuseum

 

Måltidens Hus

Måltidens Hus i Norden är paviljongen som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Idag är Måltidens Hus ett centrum för mat, dryck och måltidens form. Huset är säte för Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet och inrymmer bland annat festvåningen Kalastorget, Gastronomiska teatern, Måltidsbibliotek samt Restaurang Hyttblecket.

Kokboksmuseet

Måltidens Hus utökades år 2000 med Nordens första kokboksmuseum. Arkitekt till museet, som är ett rum skapat i härliga svenska material så som gjutjärn och doftande björkträ, är Magnus Silfverhielm. I taket finns en frodig takstuckatur av Ernst Billgren. Museet är byggt kring det material Måltidsakademiens biblioteksstiftelse köpte in vid en specialauktion på Sotheby’s i London den 2 oktober 1997. Vid auktionen förvärvades stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling. Bland de drygt tusen titlarna återfinns världens äldsta tryckta kokbok från 1480 ”De honesta voluptate et valetudine” (Om den ärbara vällusten) författad av Platina samt den första illustrerade kokboken från 1570 ”Opera” av Bartolomeo Scappi.

Kokbokssamlingen är ämnad att vara en källa för forskning och utbildning. För att göra samlingen tillgänglig är den katalogiserad i Libris och en stor del av litteraturen är inskannad och finns tillgänglig digitalt.