Aktiviteter

Guidad tur av Måltidens Hus

Måltidens Hus i Norden är paviljongen som representerade Sverige under världsutställningen i Sevilla 1992. Huset är nu säte för Institutionen för restaurang- och måltidskunskap i Grythyttan. Idag är Måltidens Hus ett centrum för mat, dryck och måltidens form. Måltidens Hus inrymmer dessutom måltidsbutiken Bergslagens skafferi, utställningar, festvåningen Kalastorget samt Gastronomiska teatern och matserveringen kantinen.

Vi erbjuder guidade visningar för bokade grupper, ej allmänna visningar. 

Vad får du se under den guidade turen?

Måltidens Hus i Norden har 3.500 kvadratmeter sevärdheter, alla med sin karaktär. Du får en guidad visning av ett modernt hus med en gedigen historia.

Visningen startar utomhus, stående på inlandsisen under vårt vackra norrskenstak. En av våra guider berättar kort om tanken kring denna unika byggnad, syftet samt flytten och återuppförandet av byggnaden i Bergslagen. Därefter vandrar vi ned till festvåningen Kalastorget med dess måltidskrypta. Efter detta tar vi trapporna eller hissen (huset är handikappvänligt) till vår matservering Hyttblecket och ser på den vackra konst som klär serveringen. Turen fortsätter vidare till Metodköken som är utrustade med nio moderna kök med bl.a. induktionsspisar, storköksugnar och annan avancerad köksutrustning som krävs för universitets utbildning.

Vi berättar vidare om Restauranghögskolan och dess studenter. Därefter sitter vi ned i Gastronomiska teatern och du får en förevisning av våra höj-och sänkbara kök. Det finns ett demonstrationskök samt fem tävlingskök, vi förevisar den vackra ridån sydd av Handarbetets Vänner i Stockholm på uppdrag av Statens konstråd. Ridån är ritad av Pontus Ljungberg. Efter detta vandrar vi ned för att besöka Nordens första Kokboksmuseum med den Wretmanska samlingen.

Vi erbjuder guidade visningar för bokade grupper, ej allmänna visningar.

Den guidade visningen tar ca 1 timme.
Boka en guidad tur – vi ser fram emot att få visa er detta fantastiska hus!

Kontakta oss på mail: kontakt@grythyttan.com eller på telefon: 0591-633 00.

Kokboksmuseet

Måltidens Hus utökades 1999 med Nordens första Kokboksmuseum. Museet är byggt kring det material Måltidsakademins Biblioteksstifelse köpte in på Sotheby’s bokauktion 1997. Vid auktionen förvärvades stora delar av restaurangmannen Tore Wretmans unika kokbokssamling. Bland de drygt tusen titlarna återfinns bland annat världens äldsta tryckta kokbok av Platina, De honesta voluptate (om den ärbara vällusten) från 1480.

Kokbokssamlingen är ämnad att vara en källa för forskning och utbildning. för att göra samlingen tillgänglig är den kategoriserad i Libris och en stor del av litteraturen är inskannad och finns tillgänglig att läsa här.

Tore Wretmans samling förvaras och presenteras i ett eget museum – ett rum skapat i härliga svenska material så som gjutjärn, doftande björkträ och frodig takstuckatur. Det är ett rum som samtidigt fyller alla krav på temperatur och luftfuktighet. I kokboksmuseet kan man sitta ner till fest och dukat bort och se kockar laga något spännande ur kokböcker från 1400-talet och framåt.